Bilder från arbetet med den första prototypen som nu är tillverkad
IMG_20221212_201917
IMG_20221212_201917
IMG_20221230_101915
IMG_20221230_101915
IMG_20221212_195324
IMG_20221212_195324
IMG_20221212_193638
IMG_20221212_193638
IMG_20221212_183536
IMG_20221212_183536
IMG_20221209_183258_edit_58717682194685
IMG_20221209_183258_edit_58717682194685
IMG_20221208_190641
IMG_20221208_190641

Arbetet med de första prototyperna till kaminen 

HÄR KAN DU FÖLJA PROJEKTET
PÅ INSTAGRAM! 

Kaminer till Ukraina! 

Kaminer för värme, ljus och framtidshopp från norra Dalsland till Ukraina 


I samarbete mellan en ukrainsk gästkonstnär och lokala metallhantverkare har vi tagit fram en nödkamin till Ukraina.För en vinter som kommer bli lång, tuff och mörk vill vi rikta extra omsorg till de barn som just nu lever under väldigt svåra förhållanden.


Den kamin vi tagit fram är gjord i formen av en stor, trygg, dalsländsk tjur, som kan eldas med alla typer av fasta bränslen. På ryggen har den kokplattor för matlagning, och mellan svans och horn finns vajrar för att hänga blöta kläder på tork. Den är främst tänkt för barnhem, förskolor och samlingslokaler, och därför stor nog för att värma ett större rum. Grundprincipen för den är samtidigt enkel och rationell - alla delar på den fyller en teknisk funktion och är utformade för att få en effektiv tillverkning, hög funktion och enkel transport. 


Tillverkning av liknande kaminer pågår febrilt i Ukraina, men utan strömförsörjning och värme är kapaciteten att svetsa kaminer högst begränsad. Initiativet till detta kommer helt från lokala aktörer i Ukraina. Det vi gör här är stötta med folk i bygden som kan bygga dem. 


Kontinuerliga kokaren administrerar projektet genom insamling av ekonomiska medel och spridande av information.


Hur fungerar kaminen rent tekniskt? 

  • Kaminen utgår från en cylinder i cortenstål, som sedan förses med ben, eldlucka, kokplatta och vajrar för att torka kläder. En cylinder är mer beständig mot deformation av höga temperaturer än en fyrkantig form, och genom att utgå från ett färdigt rör som kapas så blir tillverkningen enkel. Cortenstål är mer långlivad än vanlig stålplåt, då det är naturligt rostbeständigt.
  • Varje kamin förses med en kondensventil, för att förhindra att kondens rinner tillbaka in i brännkammaren och ger upphov till giftiga gaser.
  • Rökrören placeras i 45 graders vinkel, då det sannolikt kommer vara så att rökröret leds ut genom ett fönster och inte till en skorsten.
  • Tjurens horn och svans är fästpunkter för vajrar som kan användas för att torka blöta kläder.
  • Tilluftsventil och invändigt rostergaller är placerade för att få bra luftflöde. Med hög förbränning får man också bättre verkningsgrad - något som är högst väsentligt när också tillgången på ved är begränsad. 


Vad kostar en kamin?
Vi har fått möjlighet att köpa metallen till kaminerna till inköpspris från en lokal handlare. Det ger en materialkostnad på omkring 2500 kronor per kamin. 


Vart ska kaminerna? 

Insatsen bygger på direkta kontakter, där varje kamin får en specifik mottagare från början. I första hand ska de skickas till barnhem och förskolor. Vi uppdaterar med mer exakt  information när vi är redo att skicka kaminerna. 


Hur transporteras de?
Genom det nätverk vi samarbetar med finns volontärer som kör ner material med vanliga bilar. Det är nödvändigt för att kunna passera gränsen på ett enkelt sätt. När kaminerna fraktas ner kommer de fyllas inuti med snökedjor och andra specifika material som har efterfrågats på plats. 


Hur kan jag bidra? 

  • Metallhantverkare som vill hjälpa till att svetsa! Vi har fått in stora donationer till material - nu är vi framförallt i behov av folk som vill hjälpa till att bygga!  
  • Ekonomiska bidrag för att täcka kostnader för material och transport. Klicka HÄR för mer information. 
  • Hjälp att sprida information. Dela gärna informationen vidare! HÄR finns ett instagraminlägg som är enkelt att dela. 


Hur började det?
I slutet av oktober trillade den ukrainske skulptören Kirill Zhuravel ner i den dalsländska skogen. Under två månader har han fått tillstånd att lämna Ukraina för att under ett residens arbeta med minnesmonument över dem som just nu stupar i kriget. Med sig hade han också en skissbok  full av kaminer. Kaminer som snabbt skulle kunna ge värme i utkylda hem, som skulle ha plats för kläder att torka, som skulle gå att bygga av de material som fanns till hands… Men som också skulle vara något mer - något som skulle ge en varm punkt i en hemsk vardag, framförallt för barn. Värmande skulpturer i form av oliak djur med många funktioner. 


En verkstadsmekaniker i byn hörde talas om detta, och undrade om han kunde sätta igång och tillverka en sån där kamin. 
Kontinuerliga kokaren skapade snabbt en form för projektet för att det skulle gå att realisera, och har bland annat arbetat med att få finansiering genom donationer. 


Utifrån de skisser som fanns utvecklade projektgruppen den kamin som vi nu har byggt. Tekniska lösningar förfinades och utvecklades i en gemensam skissprocess. Den färdiga kaminen är en modell som har formen av en tjur.


Den bygger på en cylinder, och samma princip skulle också kunna bli till grisar, hjortar och andra djur. Men nu valde vi att börja med tjuren, som också är symbol för Dalsland. 


Tillverkning av liknande kaminer pågår febrilt i Ukraina, men utan strömförsörjning och värme är kapaciteten begränsad. Initiativet kommer helt från lokala aktörer i Ukraina, det vi gör här är stötta med folk som kan svetsa och på andra sätt göra det hela möjligt.


Med högre utbildningar i metallhantverk på HDK Steneby och konstnärskollektivet Not Quite på Fengersfors bruk finns många skickliga metallhantverkare i bygden, som nu samarbetar för att få kaminerna att bli verklighet. KoKo har fungerat som en sammanlänkande part och accelerator för idéer. 


Kontaktperson för mer information:

Ylva Frid

ylva.frid@gmail.com